Ο ιστοχώρος του ΠΑΓΓΕΡΑΓΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ (Αττική)

Ιστοχώρος του ΠΑΓΓΕΡΑΓΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ (Αττικής).......................... Ο Παπάδος ο Πλακάδος ο Παλαιόκηπος ο Σκόπελος και ο Μεσαγρός εξουσία και κλήρος της γενιάς μας...........και φυσικά το λατρεμένο Πέραμα

Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

1910- Μεσαγρός - Παναγιώτης Χατζηβασιλείου

Ο Παναγιώτης Χατζηβασιλείου, ασχολείτο με την ποίηση.  Ήταν υποψήφιος βουλευτής στη διάρκεια του Μεσοπόλεμου και  υπάρχει μάλιστα    σχετικό πολιτικό φυλλάδιο  με το πολιτικό του πιστεύω. Ξόδευσε  στο πάθος της πολιτικής και σε αγαθοεργούς σκοπούς την περιουσία το    και στο τέλος της ζωής του πένης έφτασε να εκλιπαρεί τη βοήθεια των συνανθρώπων του, σύμφωνα με προσωπική του επιστολή σε εκπαιδευτικό φορέα. Από την ίδια επιστολή μαθαίνουμε και για το κόστος της κατασκευής των θυρών της εκκλησίας,  για τις οποίες απαιτήθηκε το ποσόν των 60 λιρών (σύμφωνα με τα γραφόμενα του Π.Χατζηβασιλείου).

Δημοσίευση της εφημερίδας ΣΑΛΠΙΓΞ (11 Φεβρουαρίου 1910). Ο ανταποκριτής από το Μεσαγρό  αναφέρει ότι ο Παναγιώτης  Χατζηβασιλείου ανήγειρε με δικά του έξοδα το σχολείο και κατασκεύασε τις θύρες του ναού της Ζωοδόχου Πηγής. Την ίδια ημέρα δημοσιεύεται ποίημα του  Παναγιώτη Ιωάννου Χατζηβασιλείου με τίτλο "ΜΥΤΙΛΗΝΗ".

Στρατῆς Γιαννῖκος

εφ. ΣΑΛΠΙΓΞ 11 Φεβρουαρίου 1910
Όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες που ακολουθούν, υπάρχει στο κέντρο της θύρας χαραγμένη η  φράση "ΘΥΡΩΝ ΙΔΡΥΤΑΙ Π.Ι.ΧΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΜΑΡΤΙΟΣ 1910" . Άρα, αφού το δημοσίευμα είναι του Φεβρουαρίου του 1910, η επιγραφή σκαλίσθηκε μετά την τοποθέτησή της θύρας. Το σχολείο  έχτισε το 1906, η οικογένεια του  Ιωάννη  Χατζηβασιλείου, πατέρα του Παναγιώτη Χατζηβασιλείου .  Σήμερα αποτελεί, αν δεν απατώμαι, οικεία του ιερέα της Ζωοδόχου Πηγής και βρίσκεται  στην άκρη του προαυλίου, απέναντι από τον  Ιερό Ναό.
εφ. ΣΑΛΠΙΓΞ 11 Φεβρουαρίου 1910
  


Στο κέντρο της θύρας, δεξιά κι αριστερά, η σκαλισμένη επιγραφή
με την ημερομηνία και την χορηγία του Π. Χατζηβασιλείου.

ΘΥΡΩΝ  ΙΔΡΥΤΑΙ 1910

Π. Ι. ΧΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΜΑΡΤΙΟΣ

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΙΩΑΝΝΟΥ  Ε. ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΧΟΡΗΓΟΥΣΗΣ
ΤΟΔΕ ΤΟ ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ ΙΔΡΥΤΑΙ
ΜΗΝΙ ΟΚΤΩΒΡΙΩ ΤΟΥ 1906

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΙΩΑΝΝΟΥ  Ε. ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΧΟΡΗΓΟΥΣΗΣ
ΤΟΔΕ ΤΟ ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ ΙΔΡΥΤΑΙ
ΜΗΝΙ ΟΚΤΩΒΡΙΩ ΤΟΥ 1906