Ο ιστοχώρος του ΠΑΓΓΕΡΑΓΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ (Αττική)

Ιστοχώρος του ΠΑΓΓΕΡΑΓΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ (Αττικής).......................... Ο Παπάδος ο Πλακάδος ο Παλαιόκηπος ο Σκόπελος και ο Μεσαγρός εξουσία και κλήρος της γενιάς μας...........και φυσικά το λατρεμένο Πέραμα

Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

1872 ΓΕΡΑ -ΣΜΥΡΝΗ

Δημοσίευμα του Σεπτεμβρίου 1872 στην εφημερίδα της Σμύρνης "Η ΑΜΑΛΘΕΙΑ". 

Από το δημοσίευμα μαθαίνουμε ότι στις 15 Σεπτεμβρίου 1872 κατέπλευσε στο λιμάνι της Σμύρνης, προερχόμενο από τη Γέρα, η  ελληνόκτητη  γολέτα (δικάταρτο)  "ΑΣΠΑΣΙΑ",  μεταφέροντας ξυλεία. 
    Μετά από πρόχειρη έρευνα στο διαδίκτυο βρήκαμε  μία γολέτα με το όνομα  "Ασπασία".(http://astypalaia.wordpress.com/2010/01/25/ )   .
 Πιθανόν να είναι το συγκεκριμένο πλοίο, μιας και στο δημοσίευμα   αναφέρεται ως πειρατικό πλοίο, αν σκεφτούμε ότι μετά από το τέλος του πολέμου της Ανεξαρτησίας πολλοί Ψαριανοί , για να επιβιώσουν,  κατέφυγαν στην πειρατεία.

Με το όνομα ΑΣΠΑΣΙΑ υπήρχε και  πλοίο του Ψαριανού πολεμιστή Ανδρέα Μυτάρα. Τα 40 περίπου χρόνια από  το τέλος του αγώνα της Ανεξαρτησίας και η εγγύτητα της Γέρας με τη Σμύρνη  και τα Ψαρά, δεν μπορούν να αποκλείσουν και το γεγονός το πλοίο να ανήκε σε απόγονο του  Ψαριανού αγωνιστή.