Ο ιστοχώρος του ΠΑΓΓΕΡΑΓΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ (Αττική)

Ιστοχώρος του ΠΑΓΓΕΡΑΓΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ (Αττικής).......................... Ο Παπάδος ο Πλακάδος ο Παλαιόκηπος ο Σκόπελος και ο Μεσαγρός εξουσία και κλήρος της γενιάς μας...........και φυσικά το λατρεμένο Πέραμα

Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου 2013

Το άγαλμα της Σαπφώς

 «… Δυόμισι χιλιάδες χρόνια πίσω, στη Μυτιλήνη, βλέπω ακόμη τη Σαπφώ σαν μια μακρινή εξαδέλφη που παίζαμε μαζί στους ίδιους κήπους, γύρω απ’ τις ίδιες ροδιές, πάνω απ’ τις ίδιες στέρνες. Λιγάκι μεγαλύτερη στα χρόνια, μελαχρινή, με λουλούδια στα μαλλιά κι ένα κρυφό λεύκωμα γεμάτο στίχους που δεν μ’ άφησε ν’ αγγίξω ποτέ.
Βέβαια, είναι που ζήσαμε στο ίδιο νησί. Που είχαμε την ίδια αίσθηση του φυσικού κόσμου, τη χαρακτηριστική, που εξακολουθεί αναλλοίωτη από τα χρόνια ίσαμε σήμερα να παρακολουθεί τα τέκνα της Αιολίδας.  Οδυσσέας Ελύτης.Το άγαλμα της Σαπφούς  από λευκό μάρμαρο που κοσμεί την προκυμαία της Μυτιλήνης, δωρήθηκε από την Αγγλίδα ποιήτρια Ρώς Μακώλεΰ και είναι έργο του γλύπτη Αθανάσιου Λημναίου. Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος έγιναν στις 21 Μαρτίου 1965, ημέρα Κυριακή, από το Λέσβιο Υφυπουργό Γεωργίας Νικόλαο Μαλλιάκα.
Έργα του Αθανάσιου Λημναίου, δωρήθηκαν από το Δήμο Κερατσινίου _Δραπετσώνας   στο 9οΔημοτικό Σχολείο Κερατσινίου, στο οποίο ο διευθυντής είναι συγχωριανός μας, Γεραγώτης. Μεταξύ των έργων  μια μεγάλη γύψινη προτομή του Στράτη Μυριβήλη και γλυπτά που απεικονίζουν τη Σαπφώ, συγκεκριμένα :Ένα αγαλμάτιο ύψους 57 εκατοστών και  δύο ανάγλυφα από γύψο διαστάσεων 17Χ30 , μαζί με μία γύψινη μήτρα.   Τα τελευταία αν τα συγκρίνουμε με το άγαλμα της Σαπφούς και  γνωρίζοντας ότι έχουν τον ίδιο δημιουργό,  τον γλύπτη Αθανάσιο Λημναίο , μπορούμε να ισχυρισθούμε ότι πιθανόν να τα χρησιμοποίησε ως πρότυπα για την κατασκευή του αγάλματος, αφού :
Τόσο τα ανάγλυφα, όσο και το άγαλμα αποτυπώνουν  τα ίδια χαρακτηριστικά, όπως είναι η κλίση της κεφαλής δεξιά, το κράτημα της λύρας  με το αριστερό χέρι και μάλιστα στο ίδιο αναλογικά ύψος, το ύψος της λύρας που φθάνει στο ύψος των ματιών, τα μαλλιά  της ποιήτριας που καλύπτουν το πίσω μέρος της λύρας,  το καμπύλωμα του αριστερού   χεριού, το άνοιγμα «προσφοράς» της παλάμης του δεξιού χεριού, τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του προσώπου, η προβολή του δεξιού ποδιού, οι πτυχώσεις του χιτώνα κ. ά.
 

YΓ.Ο διαδικτυακός μας τόπος δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή φωτογραφία από την προτομή του Στράτη Μυριβήλη που υπάρχει στη Μυτιλήνη,  ούτε στοιχεία για τον δημιουργό και το έτος δημιουργίας της προτομής. Όσοι διαθέτουν φωτογραφίες και στοιχεία μπορούν να μας τις αποστείλουν  με ηλεμήνυμα στο :geragotes@gmail.com.