Ο ιστοχώρος του ΠΑΓΓΕΡΑΓΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ (Αττική)

Ιστοχώρος του ΠΑΓΓΕΡΑΓΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ (Αττικής).......................... Ο Παπάδος ο Πλακάδος ο Παλαιόκηπος ο Σκόπελος και ο Μεσαγρός εξουσία και κλήρος της γενιάς μας...........και φυσικά το λατρεμένο Πέραμα

Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

ΓΕΡΑ - ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ , τα ΜΑΞΟΥΛΙΑ και ο ΣΤΥΛΟΣ

Η  Αστυπάλαια είναι η πρώτη  από τις 24 σημαδιακές λέξεις που αναφέρει στο "ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ ΑΘΕΑΤΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΥ"  ο συντοπίτης μας Οδυσσέας Ελύτης.
Μπορεί να βρίσκεται μακριά μας , όμως υπάρχουν πολλά κοινά στοιχεία. Ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Αστυπάλαιας διοργάνωσε το Καλοκαίρι του 2012 Πολιτιστικές Εκδηλώσεις με την ονομασία ΜΑΞΟΥΛΙΑ, μια χαρακτηριστική λέξη της και της γεραγώτικης ντοπιολαλιάς.
Παρακάτω έχουμε αναρτήσει βίντεο από την εκδήλωση ΚΟΥΚΑΝΙΑ που γίνεται κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου και είναι το ίδιο έθιμο που διεξάγεται κάθε χρόνο στο Πέραμα τον Ιούλιο στη Γιορτή του Αγίου Παντελεήμονα. Το έθιμο έχει ρίζες στην Αρχαία Ελλάδα και τη σύγχρονη εποχή διεξάγεται στην Κύπρο ( πριν την εισβολή στην Κερύνεια, σήμερα στη Λάρνακα), στο Πέραμα Λέσβου, στην Αστυπάλαια, στη Μασσαλία και στο Καραμπουρνού της Μ.Ασίας. 
Το έθιμο αναβίωσε και στο Κέντρο Ελληνισμού του Ιδρύματος Δαμιανού στο Λουτράκι, προ μερικών ετών . 



Εορτή Αγίου Παντελεήμονα - Έθιμο  
"Του Κουντάρ" ή "Στύλος"
ΚΟΥΚΑΝΙΑ - Αστυπάλαια 2010

Από την εκδήλωση  του "Ολισθηρού Ιστού" 
στο Λουτράκι Κορινθίας