Ο ιστοχώρος του ΠΑΓΓΕΡΑΓΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ (Αττική)

Ιστοχώρος του ΠΑΓΓΕΡΑΓΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ (Αττικής).......................... Ο Παπάδος ο Πλακάδος ο Παλαιόκηπος ο Σκόπελος και ο Μεσαγρός εξουσία και κλήρος της γενιάς μας...........και φυσικά το λατρεμένο Πέραμα

Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Άγιος Γεώργιος ο Κουφός

Εκκλησάκι στο Σκόπελο.
Υπάρχει μια είσοδος και λένε ότι εκεί καταλήγουν τα λαγούμια της Αγίας Μαγδαληνής
Οι φωτογραφίες είναι του Δημήτρη Ευσταθίου

Το παρακάτω κείμενο  για το Θρύλο του ξωκλησιού, δημοσιεύτηκε στις αναρτήσεις του ΣΚΟΠΕΛΟΣ ΛΕΣΒΟΥ στο Φατσοτέφτερο από το διαχειριστή του. 


Πίσω από τη πόρτα του Άη Γιώργη, υπάρχει μια μικρή στοά ,κφαλα την έλεγαν παλιά και είχε χείλη από μαρμαρόπετρα. Η παράδοση λέει ότι το ξωκλήσι πήρε το όνομα αυτό γιατί ήταν κούφιο στο πίσω μέρος, κφο που λέμε στην τοπική διάλεκτο. Εκεί ασκήτευε ένας παπάς και κάποτε τον κυνήγησαν οι τούρκοι να τον σκοτώσουν. Χώθηκε ο παπάς στην τρύπα για να βγει στη Παναγία, όπως έλεγαν ότι εκεί οδηγεί, μα στη τρύπα αυτή χώραγε μόνο εκείνος, ούτε τούρκος, ούτε στρατιώτης, ούτε καν ένα μικρό παιδί. Ο παπάς δεν ξαναβγήκε ποτέ, ούτε ποτέ βρέθηκαν οστά, ώστε να έχει βάση ο μύθος . Πάντα έλεγαν ότι στα λαγούμια της Παναγίας χάθηκε ένας παπάς, αλλά έλεγαν επίσης ότι είχε μπει απ την είσοδο που είναι στον περίβολο της Παναγίας της Μαγδαληνής. Και μια μαρτυρία που έχω γραμμένη σε χαρτί μα δεν την έχω ολόκληρη, λέει "και ην δρόμος ερημικός από άλσους της εκκλησίας διερχόμενος και οικίας μικράς λιθοκτήστους...και κατερρακώθη της Μαρίας ή Μαρίγιας το ηθικόν και εξηπλώθει εις δένδρου σκιάν και εζήτει εκ θεού , από μηχανής θεόν, και εγένετο θόρυβος και ενεφανήσθη ανήρ τις εποχούμενος, και ην ούτος ο παπάς .Έτζι μαρτυρά εις αλήθεια και εις φοβον θεού και ερωτίθι αν ειξεύρι άλων και είπεν ουχί».