Ο ιστοχώρος του ΠΑΓΓΕΡΑΓΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ (Αττική)

Ιστοχώρος του ΠΑΓΓΕΡΑΓΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ (Αττικής).......................... Ο Παπάδος ο Πλακάδος ο Παλαιόκηπος ο Σκόπελος και ο Μεσαγρός εξουσία και κλήρος της γενιάς μας...........και φυσικά το λατρεμένο Πέραμα

Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Η ΧΑΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΓΕΡΑΣ






Η εσωτερική σελίδα με τη σφραγίδα του
ΟΜΙΛΟΥ ΦΙΛΟΜΟΥΣΩΝ ΓΕΡΑΣ
και την αραβική γραφή


Εσωτερική σελίδα του βιβλίου



Η προτελευταία σελίδα







Ο Όμιλος Φιλόμουσων Γέρας   είχε σπουδαία Βιβλιοθήκη  που περιείχε εκατοντάδες  βιβλία και σειρές περιοδικών της εποχής. Δυστυχώς , από τις ως τώρα πληροφορίες που έχω, επικρατεί η άποψη ότι  λεηλατήθηκε την εποχή της Κατοχής ή του Εμφύλιου. Τα δύο κτήρια που διαδοχικά φιλοξενήθηκε έχουν ως τώρα, το μεν  πρώτο γκρεμισθεί και έχει χτισθεί νέο και το δεύτερο  με την  προ δεκαετιών  χρήση του  δεν ήταν δυνατόν  να περιείχε  κάποια από τα βιβλία.
Έτυχε να βρεθούν στην κατοχή μου μερικά από τα βιβλία που φέρουν τη σφραγίδα ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΟΜΟΥΣΩΝ ΓΕΡΑΣ – 1934. Ως τώρα ρωτούσα κι έψαχνα  να βρω πιθανούς κατόχους και σκόπευα κάποια στιγμή να γράψω  κείμενο για την ιστορία της Βιβλιοθήκης. Αν και δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να τελειώσω την έρευνά μου, δεν μπορώ να μην παραθέσω το παρακάτω στοιχείο , το  οποίο πρέπει να ενεργοποιήσει όλους τους Γεραγώτες στο να μην πετούν τα παλιά τους βιβλία, αν πρώτα δεν τα ελέγξουν.
                Συγκεκριμένα  στην εσωτερική σελίδα του βιβλίου  «ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΣ ΑΥΤΗΣ»  του Β.Α. Μυστακίδου που εκδόθηκε  στην Κωνσταντινούπολη το 1906, από το ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ  υπάρχει  η σφραγίδα  του ΟΜΙΛΟΥ  ΦΙΛΟΜΟΥΣΩΝ ΓΕΡΑΣ και δίπλα   κείμενο γραμμένο με μολύβι, στην παλιά αραβική επιγραφή.  Η τελευταία, η οποία πρέπει να είναι προφανώς της εποχής της Τουρκοκρατίας να σημαίνει άραγε ότι  επί Τουρκοκρατίας  υπήρχε Βιβλιοθήκη και πριν τη δημιουργία του Ομίλου , το 1934; Μήπως κάποιος γνώστης της αραβικής μπορεί να μας διαφωτίσει;
                Πριν πετάξουμε  το παλιό μας μπαούλο, πριν    πετάξουμε ένα βιβλίο στην ανακύκλωση, ας κάνουμε μια επίσκεψη στο γειτονικό σχολειό κι ας ρωτήσουμε έναν εκπαιδευτικό για την αξία του. Ας προσέξουμε αν φέρει τη σφραγίδα ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΟΜΟΥΣΩΝ ΓΕΡΑΣ .
                                                                                                                                                                                         Σ.Γ.