Ο ιστοχώρος του ΠΑΓΓΕΡΑΓΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ (Αττική)

Ιστοχώρος του ΠΑΓΓΕΡΑΓΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ (Αττικής).......................... Ο Παπάδος ο Πλακάδος ο Παλαιόκηπος ο Σκόπελος και ο Μεσαγρός εξουσία και κλήρος της γενιάς μας...........και φυσικά το λατρεμένο Πέραμα

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Το Porto Iero και το Hamoaze

Κόλπος Γέρας, αεροφωτογραφία
του Βαγγέλη Αξιώτη
Περιγραφή  του Κόλπου της Γέρας ( Porto Iero ) από τον  πράκτορα των Μυστικών Υπηρεσιών της Αγγλίας  στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο COMPTON MACKENZIE.  Το Hamoaze   βρίσκεται στη συμβολή των  εκβολών     του παλιρροϊκού ποταμού Tamar,   με τον ποταμό Lynher και Plymouth Sound στο Πλύμουθ της Αγγλίας.

            " Σύντομα μετά από αυτό, η μηχανότρατα εισήλθε σε ένα στενό κανάλι, τόσο στενό όσο ένας σιδηροδρομικός  διάδρομος,  ο  οποίος εκτεινόταν για πάνω από τρία μίλια ανάμεσα από  δασωμένες όχθες μέχρι να διευρυνθεί για να σχηματίσει μια έκταση νερού περίπου έξι μίλια μακριά και τέσσερα μίλια πλατιά που  περιβάλλεται από δάση ελιάς και στο βάθος από τραχιά βουνά.
Hamoaze  
            Αυτό ήταν το Porto Iero, όπου η Canopus, η Euryalus, και διάφορα μικρότερα σκάφη βρισκόταν ασφαλισμένα  από τις επιθέσεις των  πιο τολμηρών  υποβρυχίων.
Ο αντικατοπτρισμός  των βουνών πάνω από αυτό που φαινόταν ένα πράσινο ποτάμι κατέληγε  σε ένα υπέροχο  ασημένιο υδάτινο σεντόνι.    Tελικά  ήταν σαν να  αναδυόταν από το πίσω μέρος κάποιου παλιρροϊκού ορμίσκου  στο West Country  βλέποντας πολεμικά πλοία αγκυροβολημένα στο Hamoaze".
Στρατῆς Γιαννῖκος


Hamoaze  
Το Hamoaze  τη σύγχρονη εποχή