Οι επίμονες και επίπονες προσπάθειες του Παγγεραγωτικού Αθηνών οδήγησαν στην ανακάλυψη αρχειακού θησαυρού. Συγκεκριμένα βρέθηκε από τούρκικες πηγές, δημοσιευμένο , αλλά και ανέκδοτο αρχειακό υλικό που δίνει πληροφορίες για την περίοδο της Οθωμανοκρατίας στη Γέρα με μοναδικά στοιχεία για την οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου στα τέλη του 18ου ως και τον 19ο αιώνα.
Το υλικό θα μελετηθεί με προσοχή - και χωρίς βιασύνη- και θα το παρουσιάσουμε εν ευθέτω χρόνω.
Η μόνη πληροφορία που μπορούμε να δώσουμε προς το παρόν είναι ότι η περιοχή της Γέρας, δόθηκε στην Μιχρισάχ Βαλιντέ Σουλτάνα (1745 - 1805 ), η οποία με τα έσοδα που είχε από την εκμετάλλευση της ελαιοπαραγωγής , δημιούργησε το Ίδρυμα της Ελιάς (Vakıf Zeytinlikleri).
Η Μιχρισάχ Σουλτάν ήταν γεωργιανής καταγωγής,κόρη ενός ορθόδοξου γεωργιανού ιερέα, η οποία εξισλαμίστηκε μετά τη σύλληψή της.
Για πληροφορίες σχετικά με την Μιχρισάχ κλικ στην εικόνα.
Από το δημοσιευμένο υλικό Τούρκου Πανεπιστημιακού Καθηγητή Ιστορίας, παρουσιάζουμε δύο καταλόγους που περιέχουν περιοχές της Γέρας (π.χ. Μέλισσα, Καμάρα, Τάρτι Καραγάτς, Τσαμλίκ, το χαμάμ του Άγιου Γιάννη, το χωριό Σαπούνι κ.ά.), καθώς και ενοικιαστές των κτημάτων.
Και μόνον από τους πίνακες αυτούς μπορούμε να συνάγουμε πολλά συμπεράσματα, όπως για παράδειγμα ότι κάτω από το Τσαμλίκ γράφεται το Σιτζάκ Μπαμπά ( Θερμουργός Άγιος), όνομα με το οποίο αποκαλούσαν οι Τούρκοι τον Άγιο Άσσου, Γρηγόριο .
Πηγή Άντλησης πληροφοριών: Έρευνα Ιμπραχήμ Ογκούζ, Καθηγητής Ιστορίας
ΥΓ. Ο χαρακτηρισμός ενός μεγάλου τμήματος της Γέρας (μαζί με το Κάτω Τρίτος) ως βακουφικής περιοχής, μας οδηγεί στο να ψάξουμε στο αν υπάρχει συνέχεια με παλαιότερες εποχές. Το όνομα της περιοχής, οι παραδόσεις και η ιστορία της μας δείχνουν τον δρόμο.
Το Μαυσωλείο της Μιχρισάχ Βαλιντέ Σουλτάνας |
.