Ο ιστοχώρος του ΠΑΓΓΕΡΑΓΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ (Αττική)

Ιστοχώρος του ΠΑΓΓΕΡΑΓΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ (Αττικής).......................... Ο Παπάδος ο Πλακάδος ο Παλαιόκηπος ο Σκόπελος και ο Μεσαγρός εξουσία και κλήρος της γενιάς μας...........και φυσικά το λατρεμένο Πέραμα

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

ΧΤΙΣΤΕ ΓΕΦΥΡΕΣ

 Όποιος απαξιώνει τον τόπο του, απαξιώνει το είναι του.
ΠΡΙΝ.... ΤΟ ΜΕΤΑ στο τέλος του κειμένου.
ΠΡΙΝ.... ΤΟ ΜΕΤΑ στο τέλος του κειμένου

            Στις αρχές του Ιούνη όταν συνεδρίασε η Συντακτική Επιτροπή της εφημερίδας, ένιωθα κουρασμένος  απ' τη δουλειά, προσωπικά απογοητευμένος από την κατάσταση στη χώρα μου κι άρχισαν περίεργες σκέψεις να με βασανίζουν " τι κάνουμε τώρα", "γιατί γράφουμε" , "για ποιον γράφουμε", "τι σκοπό έχουμε". Σκέφτηκα- να πω την αλήθεια- πολύ  άσχημα, έγινα  κακός με πολλούς. Θυμήθηκα τον χωριανό μου που δουλεύει για την "ΠΑΡΤΗ" του, που μηδενίζει τους άλλους για να αναδείξει τον εαυτό του,  εκείνον που αδιαφορεί (να μια άλλη ερμηνεία που πρέπει να δώσουμε στον αδιαφόρετο), σκέφτηκα το οξύθυμον του χαρακτήρος μας….

Η πολλή η σκέψη τρώει τον σκεπτόμενο. Τον εαυτό μου δεν λογάριασα.  Ωρέ, μήπως κι εγώ δεν είμαι ένας από αυτούς; Μήπως πρέπει να κοιταχτώ στον καθρέφτη; Μήπως πριν κατηγορήσω τους άλλους πρέπει να κοιτάξω τον εαυτό μου;

Ήταν τότε που άνοιξα τα ηλεμηνύματα του Συλλόγου. Κι είδα τη συνεργασία του κυρ Δημητρού του Κεφαλίδη και  τα  ποιήματα με το ψευδώνυμο του αειθαλλούς υπερήλικα. Χτυπά το τηλέφωνο. Ήταν ο Άρης ο Καλάργαλης. "Άργησα , μού λέει, μα βρήκα για την εφημερίδα παλιές δημοσιεύσεις για τα σνουπαρτά της Γέρας σας τις έστειλα". Σαν άνοιξα ηλεμήνυμα, βλέπω μια δημοσίευση που "ψάρεψε" ο Άρης από την εφημερίδα "ΛΑΪΚΟΣ ΑΓΩΝ", ένα κείμενο του 1912 για τα σνουπαρτά της Γέρας. Θυμήθηκα τότε το αρχείο του "ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΓΕΡΑΣ" (από το ΦΑΤΣΟΤΕΦΤΕΡΟ) που  αναφερόταν στα παλιά σνουπαρτά. Θυμήθηκα  ένα υπέροχο Πρακτικό της Γεωργικής Επιτροπής Γέρας του 1920 για την "προ αιώνος συνήθειαν", το "συνεπαίρνειν". Θυμήθηκα τα σκίτσα του Μάκη για τα σνουπαρτά.

 Συνήλθα κι  είπα πως υπάρχει λύση, υπάρχει διέξοδος: Όλοι μας έχουμε κάτι με τον άλλον, μα δεν έχουμε  ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ. Ας διώξουμε λοιπόν τους εγωισμούς κι ας συστρατευθούμε.

            Ο ΠΑΓΓΕΡΑΓΩΤΙΚΟΣ έδειξε αντοχή και θα δείξει αντοχή. Το κυριότερο μέσο έκφρασης του - και όχι μόνο -  η εφημερίδα "Η ΓΕΡΑ" δεν θα πάψει να υπάρχει. Θα συνεχίσει  το έργο της που είναι η ανάδειξη της ΙΣΤΟΡΙΑΣ και των ΠΑΡΑΔΟΣΕΩΝ του τόπου μας. Θα συνεχίζει να υποστηρίζει τις φωνές των Γεραγωτών. Κι αν κάπου γίνονται λάθη, τα λάθη  σε πνεύμα αδελφοσύνης, αλληλοϋποστήριξης και κατανόησης θα αντιμετωπίζονται.

Ο ΠΑΓΓΕΡΑΓΩΤΙΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΑΝΩ ΠΡΟΣΩΠΩΝ.

Ο ΠΑΓΓΕΡΑΓΩΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΧΕΙ. ΧΤΙΖΕΙ ΓΕΦΥΡΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΓΚΡΕΜΙΖΕΙ.

            Ως υστερόγραφο δημοσιεύουμε τις φωτογραφίες από την αποκατάσταση του ΥΔΡΟΜΥΛΟΥ  στο Μονέρι , στη Ψα. Ένα έργο που έγινε πρόσφατα με πρωτοβουλία του ΠΑΓΓΕΡΑΓΩΤΙΚΟΥ  της Αθήνας,  τη στήριξη των  Γεραγωτών και με το συνεχές τρέξιμο του  αεικίνητου Γιώργου Βουνάτσου.