Ο ιστοχώρος του ΠΑΓΓΕΡΑΓΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ (Αττική)

Ιστοχώρος του ΠΑΓΓΕΡΑΓΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ (Αττικής).......................... Ο Παπάδος ο Πλακάδος ο Παλαιόκηπος ο Σκόπελος και ο Μεσαγρός εξουσία και κλήρος της γενιάς μας...........και φυσικά το λατρεμένο Πέραμα

Κείμενα - Επιστολές

 ΓΕΡΑΓΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΌΧΙ ΜΟΝΟ
Γράφει: ο  ΔΗΜΗΤΡΗΣ  ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ

Ράγισαν και οι πέτρες λαμπριάτικες μέρες με τον αδόκητο χαμό του παλικαριού.  Όλη  η Γέρα με πρώτη τη νεολαία βυθίστηκε στο πένθος. Το τραγικό νέο σόκαρε όλους μας. Κανείς δεν ήθελε να το πιστέψει.  Αλλά δυστυχώς το νέο όσο θλιβερό και αν ήταν, ήταν και  αληθινό. Κρίμα και άδικο. Το γελαστό Φωτέλη πέταξε στους ουρανούς, ας είναι ελαφρύ το χώμα της Γεραγώτικης γης και στους γονείς ο θεός να τους δίνει και δύναμη και κουράγιο. Στο καλό Φωτέλη. Μετά από ένα μήνα η Γέρα έχασε και τον τελευταίο ΜΕΓΆΛΟ της εποχής μας. Πλήρης ημερών και ευτυχίας έφυγε από τη ζωή ο ΣΤΈΛΙΟΣ ΕΥΑΓΓΈΛΙΝΟΣ.  Άνθρωπος του πνεύματος, θερμός πατριώτης, λάτρης, ερμηνευτής και θιασώτης της Λεσβιακής λογοτεχνίας. Μελετητής των κλασικών συγγραφέων και ιδιαίτερα του μεγάλου ιστορικού Ησίοδου από τα κείμενα του οποίου αντλούσε επιχειρήματα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας μας. Στο καλό Στέλιο, θα μας λείψεις γιατί ήσουνα μοναδικός, αλλά θα σε θυμόμαστε πάντα.
Τραγική και η αποτυχία της πρώτης αριστερής κυβέρνησης. Ένα μεγάλο κρίμα για όλους τους αριστερούς και όχι μόνο. Έχω γράψει με την πρώτη εκλογή της κυβέρνησης, ότι η επιτυχία της θα έχει ευχάριστα αποτελέσματα για ολόκληρη τη χώρα. Δυστυχώς συμβαίνει το αντίθετο. Ο πρώην  φέρελπις ηγέτης της αριστεράς απαγοήτευσε πλήρως. Ξεπέρασε όλους τους προηγούμενους πολιτικούς σε ψεύτικες υποσχέσεις, λαϊκισμό και κολοτούμπες. Μέσα σε όλα αυτά μας φέρνει και τον εκλογικό νόμο. Είμαι περίεργος να δω αν θα μιμηθεί τον αλήστου μνήμης Κουτσόγιωργα όπου χρειάστηκαν 3 εκλογικές αναμετρήσεις  για να πάρει ο Μητσοτάκης 48% και…. 150 έδρες. Για το κόστος που πληρώνει ο λαουτζίκος κανείς δε νοιάζεται.
 Περίεργη -τουλάχιστον- η ανακοίνωση του Δ.Σ του συλλόγου αν θυμηθώ πέρυσι τι έλεγαν μερικά από τα μέλη του για τον αντιδήμαρχο. Τότε που υπήρχε η οξύτατη διαμάχη του τοπικού συλλόγου με τον αvτιδήμαρχο.  Κατά τα άλλα λυπάμαι που τις (τους) δυσαρέστησα, αλλά πιο πολύ λυπάμαι για τις λάθος εκτιμήσεις που κάνανε.
Να ρωτήσω πρώτα τον συντάκτη της ανακοίνωσης και μετά τους υπόλοιπους που ….καταδικάσανε. Είναι προσωπική διαφορά όταν η δημοτική αρχή αδρανεί και δεν εφαρμόζει δικαστικές αποφάσεις και επιτρέπει σε κάποιους να καυχώνται ότι έχουν διάφορες προσβάσεις και κατέχουν παράνομα δημόσια έκταση.
Είναι προσωπική διαφορά που ένας θιγμένος συμπολίτης μας καταφεύγει ύστερα από σύσταση του δημάρχου στη διευθύντρια πολεοδομίας και εκείνη του απαντά ούτε λίγο, ούτε πολύ ότι δεν υπάρχει καταπάτηση και κακώς υπάρχει δικαστική απόφαση -όλα αυτά τηλεφωνικά. Αποτέλεσμα μετά από λίγες μέρες, ο προστατευόμενοs της κ.  Διευθύντριας να αφαιρέσει περίφραξη πενήντα και πλέον ετών και να προσαρτήσει το δρόμο στο κτήμα του.
Όλα τα παραπάνω  είχαν σαν συνέπεια να καεί  ολοσχερώς το σπίτι ενός βιοπαλαιστή και να υπάρχουν τρία μικρά πυροσβεστικά στον πλησιέστερο δρόμο και να μην μπορεί να επέμβει κανένα, διότι η κ. διευθύντρια εκμεταλλευόμενη την αδιαφορία του διδύμου εξουσίας , επέτρεψε- προσωρινά βέβαια γιατί ο Δήμαρχος θα δώσει τη σωστή λύση- να χαρίσει ένα δρόμο, λες και είναι περιουσία του πατέρα της σε κάποιον για αδιάφορους για μένα λόγους της.
Αλίμονο αν ένας σύλλογος απαγορεύει στα μέλη του να κάνουν κριτική στις αρχές που οι ίδιοι εκλέγουν και πληρώνουν. Αρκεί αυτή η κριτική να είναι βάσιμη και κυρίως όχι υβριστική, επώνυμη έστω και αυστηρή. Όλα τα άλλα τα θεωρώ ύποπτης προέλευσης.
Δηλαδή επιτρέπουμε μόνο την ευνοϊκή κριτική. Προσωπικά αυτό με τρομάζει. Δηλαδή μου επιτρέψατε και προέβαλα τη στάση του προέδρου του Περάματος και νυν μέλος του διδύμου εξουσίας για το αρχικό ενδιαφέρον που επέδειξε και δεν μου επιτρέπετε κυρίες και κύριοι του Δ.Σ και κύριοι της Συντακτικής επιτροπής τώρα που μετέχει περισσότερο από κάθε άλλον στην τοπική εξουσία να πληροφορήσω τους αναγνώστες της εφημερίδας ότι τώρα όχι μόνο αδιαφορεί αλλά όταν πήγε ο έλεγχος της πολεοδομίας μην τον είδατε μην τον απαντήσατε. Εγώ από την αρχή της συνεργασίας μας αυτό κάνω: κρίνω, κατακρίνω,  προτείνω, επαινώ. Κυρίως το τελευταίο. Αυτό - αλήθεια σας λέω - το κάνω χωρίς καμία ιδιοτέλεια, απλώς θέλω να υπάρχουν μιμητές. Ουδέποτε διεκδίκησα το αλάθητο.
Ουδέποτε όμως θα παρεκκλίνω από τις αρχές μου. Και επειδή ως γνωστόν και εμπειρία διαθέτω και γράμματα γνωρίζω, τουλάχιστον τόσα όσα χρειάζονται για να καταλάβω ότι με την ανακοίνωσή σας φάσκετε και αντιφάσκετε. Κατ αρχήν να εξηγούμαστε. Γιατί γράφετε απάντηση σε μένα, ενώ εγώ ουδέποτε σας απηύθυνα ερώτημα ή οτιδήποτε άλλο σχετικό. Συνεπώς ανακοίνωση ή ότι άλλο θέλετε, αλλά όχι απάντηση. Το Δ.Σ δεν έχει ανάγκη της δικής μου απαξίωσης. Εάν κάποιοι νομίζουν ότι υπάρχει πλανώνται πλάνη οικτρά. Παρακαλώ όλες και όλους σας να μην μπερδεύετε την αξιοπρεπή στάση με την αδιάλλακτη. 
Είμαι ο τελευταίος που θα κρίνω τα δημοκρατικά ή μη φρονήματα του καθενός και δεν αμφισβητώ τη δημοκρατικότητα ουδενός. Όμως για διαβάστε στην ανακοίνωσή σας την τελευταία παράγραφο. Σας την παραθέτω για να μην ψάχνετε. «Ως Δ.Σ είμαστε οι τελευταίοι που θα λογοκρίνουμε επιστολές και το έχουμε αποδείξει στην πράξη. (Συμφωνώ απόλυτα, αλλά μέχρι τώρα για το μέλλον αλλά  λέτε παρακάτω ). Ενημερώνουμε δε, ότι από τούδε και στο εξής δεν θα υπάρξει καμιά ανοχή (αυτό κάτι παλιό μου θυμίζει) σε προσωπικές αντιπαραθέσεις, καθώς και σε συνεργασίες που θίγουν άλλες κοινωνικές ομάδες και ΑΡΧΕΣ και αυτό γιατί: Στόχος μας είναι  Η ΓΈΡΑ να είναι σύμβολο Ενότητας και όχι Διχασμού».
Να διευκρινίσω ότι οι λέξεις σε παρένθεση είναι δικές μου  καθώς και τα κεφαλαία γράμματα της λέξης αρχές όπου στο κείμενο της ανακοίνωσης εμφανίζονται μικρά.
Κυρίες και κύριοι του Δ.Σ παρακαλώ πολύ να επανεξετάσετε την ανακοίνωσή σας και αν επιμένετε στα παραπάνω που εγώ τα θεωρώ εντελώς αντιδημοκρατικά και απαράδεκτα για οποιονδήποτε άνθρωπο στη σημερινή εποχή και επειδή μου θυμίζουν εποχές που δεν θέλω ούτε να θυμάμαι, παρακαλώ να με διαγράψετε από μέλος του συλλόγου εκφράζοντας παράλληλα και την βαθύτατη θλίψη μου για το σοβαρό ολίσθημα.
Επαναλαμβάνω εφόσον δεν προβείτε στις απαραίτητες διορθώσεις. Επαφίεμαι στα δημοκρατικά σας αισθήματα τα οποία σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητώ για την πλήρη δημοσίευση του παρόντος άρθρου. Όσο για την ενότητα ή τον Διχασμός της Γέρας δυστυχώς ή ευτυχώς ούτε εγώ, ούτε εσείς αλλά ούτε και το συμπαθές δίδυμο εξουσίας μπορεί να επηρεάσει.  Όχι τίποτε άλλο, αλλά να μην υπερεκτιμάμε και τις δυνάμεις μας.
Πρόθυμος για κάθε διευκρίνηση και με τη βεβαιότητα ότι τουλάχιστον αυτό το άρθρο θα το διαβάσετε. Αλήθεια αν επιτρέπετε να ζητήσω από το σεβαστό δίδυμο εξουσίας μήπως είναι δυνατόν να στείλουν κάποιον  του Δήμου στο δρόμο Περγάμι - Άγιος Δημήτριος να κόψει κάνα κλαδί να μη μας γδέρνουν τα αυτοκίνητα, λέω μήπως αν και δεν  το βλέπω. Τόσα χρόνια μόνος μου τα κόβω. Όχι τίποτε άλλο, αλλά περνάνε οι γείτονες με τα αυτοκίνητα τους, με κοιτάζουν ειρωνικά και δε μπορώ να σας γράψω – γιατί σας σέβομαι- τι σκέπτονται.
Σας εύχομαι καλοκαίρι.
   Δημήτρης  Στουρνάρας
  dstournaras@gmail.com