Ο ιστοχώρος του ΠΑΓΓΕΡΑΓΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ (Αττική)

Ιστοχώρος του ΠΑΓΓΕΡΑΓΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ (Αττικής).......................... Ο Παπάδος ο Πλακάδος ο Παλαιόκηπος ο Σκόπελος και ο Μεσαγρός εξουσία και κλήρος της γενιάς μας...........και φυσικά το λατρεμένο Πέραμα

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Πεζοπορία στην περιοχή "Καστρί στο Μέτι"


Πεζοπορία με τον Μάκη Αξιώτη.
Ο "ΠΑΓΓΕΡΑΓΩΤΙΚΟΣ" Γέρας και Αθηνών, οργανώνει πεζοπορία στην περιοχή "Καστρί στο Μέτι"
Επάνω σε ασβεστολιθικό, απόκρημνο ύψωμα, στην περιοχή των νοτίων παραλίων , ανάμεσα Τάρτι και Πλωμάρι. Μεσαιωνικό Οχυρό, που σίγουρα έλεγχε την γύρω ελαιοφόρο περιοχή.
Την Παρασκευή 2 Αυγούστου, στις 8:00'. Συνάντηση, με αυτοκίνητα, στον Ντουραχάνι.

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΕΡΑ Φ. 90


Εφημερίδα ΓΕΡΑ φ. 90 
Για ανάγνωση κλικ στην εικόνα
 

6η ΠΟΔΗΛΑΤΑΔΑ




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο «Παγγεραγωτικός» Πολιτιστικός Σύλλογος Γέρας διοργανώνει, για 6η συνεχή χρονιά, την καλοκαιρινή Ποδηλατάδα στα χωριά της Γέρας. Η μεγαλύτερη και μαζικότερη ποδηλατοδρομία στο νησί μας, που είναι, πλέον, θεσμός, με παλλεσβιακή εμβέλεια και απήχηση, θα ξεκινήσει στις 6μμ το απόγευμα, του Σαββάτου 3 Αυγούστου, από το κέντρο του Περάματος (προβλήτα), όπου θα υπάρχει και το τραπέζι της γραμματείας για δηλώσεις συμμετοχής.
Η διαδρομή, μήκους περίπου 20 χιλιομέτρων, εύκολη και ευχάριστη, για μικρούς και μεγάλους, ακόμη και για απλούς φίλους του ποδηλάτου, θα κινηθεί παράλληλα με τις δαντελωτές ακτές του κόλπου της Γέρας προς την Ευρειακή και, στη συνέχεια, μέσω του απέραντου γεραγώτικου ελαιώνα και των δροσερών, καταπράσινων περιβολιών του κάμπου της Γέρας θα φτάσει και θα διασχίσει τα όμορφα χωριά της. Ο τερματισμός θα γίνει μέσω Μαρμάρου και πάλι στο Πέραμα.
Το κόστος συμμετοχής, για κάθε ποδηλάτη, θα είναι 2€ Στην τιμή συμπεριλαμβάνεται, δωρεάν καπέλο και νερό σε όλο το μήκος της διαδρομής και συμμετοχή στην κλήρωση των δώρων από χορηγούς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα δοθούν ως ενίσχυση στην οικογένεια του νεαρού Γεραγώτη, Μαγδαληνού Ζαργκλή, ο οποίος αναρρώνει σε κέντρο αποκατάστασης, μετά από σοβαρό τροχαίο ατύχημα
Σας περιμένουμε όλους, λοιπόν…

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

2ος Διάπλους Μικρασιατικής Μνήμης




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με την ευκαιρία του εορτασμού του Πολιούχου του Περάματος Γέρας, Αγίου Παντελεήμονος, θα πραγματοποιηθεί, το Σάββατο 27 Ιουλίου 2013, στις 10 το πρωί, για δεύτερη συνεχή χρονιά, «Κολυμβητικός Διάπλους» του Κόλπου Γέρας, με αφετηρία την Κουντουρουδιά και τερματισμό το Πέραμα, με την ονομασία «Διάπλους Μικρασιατικής Μνήμης».
Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης είναι: ο «Παγγεραγωτικός» Πολιτιστικός Σύλλογος Γέρας, ο Σύλλογος Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών «Το Δελφίνι», ο «Παγγεραγωτικός» Σύλλογος Μυτιλήνης, το Δ. Δ. Περάματος και η ΟΛΣΑ ( Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής).
Ενημερώνουμε, επίσης, ότι για τη συμμετοχή των κολυμβητών απαιτείται έγγραφη Υπεύθυνη Δήλωση, (θα υπάρχει στο χώρο της αφετηρίας απ’ την οργανωτική επιτροπή), στην οποία θα αναφέρεται ότι δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας και ότι παίρνουν μέρος, στον κολυμβητικό διάπλου, με δική τους ευθύνη. Για τους ανηλίκους απαιτείται η αντίστοιχη Υπεύθυνη Δήλωση Γονέα-Κηδεμόνα.
Τέλος, με τον τερματισμό στο Πέραμα, για όσους το επιθυμούν, μπορούν να λάβουν μέρος στο Μικρασιατικής προέλευσης έθιμο, το «Κοντάρι».
Η επιστροφή των κολυμβητών θα γίνει, κανονικά, με τη βάρκα, που εκτελεί τα δρομολόγια Κουντουρουδιάς-Περάματος.
Κατά τη διάρκεια του διάπλου, θα υπάρχει συνοδευτικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος και παρουσία της Ελληνικής ομάδας Διάσωσης.

Ώρα συγκέντρωσης 09:30 στην Κουντουρουδιά
Πληροφορίες: Γ. Ζορμπάς 694 4145 611 &
Δ. Παπαχρυσός 697 4640 419

Απ’ την Οργανωτική Επιτροπή

Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΑΓΙΑΣ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗΣ Ανήμερα

ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΑΓΙΑΣ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗΣ 
ΣΚΟΠΕΛΟΣ  
22 Ιουλίου 2013 


H πανσέληνος  στέφει τον Άι - Γιώργη





Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Ο Πυρήνας της Εκπαίδευσης

         Πυρήνας της εκπαίδευσης είναι ο άνθρωπος. Κι είναι ευτύχημα που η εκπαίδευση στον τόπο μας είναι σε χέρια που μοχθούν καθημερινά , νοιάζονται και παλεύουν για το καλό της.
       Στη φωτογραφία ο   Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Παπάδου, ο Γιώργος Ζορμπάς, εν μέσω καλοκαιριού, συσκευάζει σε σακιά την πυρήνα, προκειμένου να αποθηκευθεί και να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμη ύλη για τη θέρμανση του Δημοτικού Σχολείου Παπάδου.
Παπάδος 19 Ιουλίου 2013



Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Πανηγύρι Αγίας Μαρίνας - Παπάδος

Συμβαίνει τώρα  16 Ιουλίου 2013 ώρα 11:00μ.μ. - Πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας - Παπάδος






Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Να βλέπεις, να αισθάνεσαι, να αντιδράς


ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΓΕΡΑΣ φ.50

Κυκλοφόρησε την Παρασκευή 5 Ιουλίου, το 50ο φύλλο Ιουλίου 2013, "ΤΟ ΒΗΜΑ" διαλόγου της Γέρας. 
 Πενήντα μήνες κοντά στους Γεραγώτες αναγνώστες, με συνέπεια και σεβασμό. 
Το ΔΣ Συλλόγου και η ΣΟ της εφημερίδας  είναι περήφανοι για το επετειακό τεύχος και ευχαριστούν, όλους τους επαγγελματίες και τους φίλους συνδρομητές για την οικονομική υποστήριξη μέχρι σήμερα.

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

ΟΥΡΑΝΙΑ

Κάθε χρόνο, τέτοιες  μέρες πριν κατέβω στο νησί πάντα αναζητώ βιβλία που έχουν σχέση με την ιστορία του τόπου μου. Δεν με κουράζει να ξαναδιαβάζω την  ΑΙΟΛΙΚΗ ΓΗ του Βενέζη , το ΑΪΒΑΛΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ  του Κόντογλου ή  τον ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΣΣΑ του Λεονάρδου. Μα πάντα με χαρά αναζητώ κάτι καινούριο. Πέρσι "ανακάλυψα" τη "ΘΕΙΑ ΕΛΛΗ" των Βογιατζή - Κομνηνού, σήμερα ψάχνοντας βρήκα το βιβλίο "ΟΥΡΑΝΙΑ " της Ειρήνης Βεκρή (εκδ. ΑΙΟΛΙΔΑ). Δεν το διάβασα, μα  η  παρουσίασή του στο διαδικτυακό τόπο ΔΙΑΒΑΣΕ ΜΕ  http://www.diavasame.gr/ με ωθούν να ψάξω να το βρω.  
Από τα γραφόμενα φαίνεται ότι είναι ένα βιβλίο που θυμίζει Γέρα, Μυτιλήνη, Αιολίδα, Αιγαίο. Νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να το προσέξουμε. (Σ.Γ.)

Η παρακάτω παρουσίαση του βιβλίου είναι από τη διαδικτυακή θέση http://www.diavasame.gr/

Ένα ταξίδι στον 16ο αιώνα, στα ελληνικά νησιά, την Αμοργό και τη Μυτιλήνη κι από κει στα παράλια της Μικράς Ασίας…
Η Ουρανία είναι ένα μικρό κορίτσι, κόρη ψαρά, που ζει στην Αμοργό. Μαθαίνει γράμματα κοντά στον φρυκτωρό του νησιού, τον Τήλωνα. Ο Τήλων λαμβάνει και στέλνει μηνύματα από τις φρυκτωρίες. Μια μέρα έλαβε μήνυμα ότι πειρατές εμφανίστηκαν στη Λέρο. Δεν ανησύχησε. Η Λέρος είναι μακριά από την Αμοργό. Αλλά ο φρυκτωρός που έστειλε το μήνυμα έκανε λάθος και μπέρδεψε το λάμδα με το κάπα. Οι πειρατές ήταν στην Κέρο! Κι έτσι η Ουρανία, η αδερφή της κι οι συμπατριώτες της χάνουν τα πάντα. Από τη μια στιγμή στην άλλη βρίσκονται στο αμπάρι του πλοίου του Κοκκινογένη. Του Μπαρμπαρόσα, του φοβερού πειρατή που λυμαίνεται το Αιγαίο, αρπάζει περιουσίες και πουλάει δούλους γυναίκες και παιδιά.
Η Ουρανία όμως γλιτώνει χάρη στα …κόκκινα μαλλιά της. Ο Κοκκινογένης την ξεχωρίζει ανάμεσα στο πλήθος των αιχμαλώτων από το κοινό τους χαρακτηριστικό, τα κόκκινα μαλλιά. Τη στέλνει υπηρέτρια στη μάνα του, σ’ ένα χωριό της Μυτιλήνης, τον Παλαιόκηπο, στον Κόλπο της Γέρας. Πώς να νιώθει η Ουρανία που θα πρέπει να υπηρετήσει τη μάνα του πειρατή; Τα συναισθήματά της είναι έτσι κι αλλιώς βουβά γιατί το τίμημα του βίαιου ξεριζωμού, ένα από τα τιμήματα, ήταν η αλαλία.
Κι όμως, η μάνα του πειρατή προσφέρει μια θαλπωρή, ένα καταφύγιο στην Ουρανία. Αυτή η γυναίκα, η κυρά Ρηνιώ, βοηθάει τους αναγκεμένους συγχωριανούς της με τα φλουριά που στέλνει ο γιος της. Ο θάνατος της κυρά Ρηνιώς θα οδηγήσει την Ουρανία στη Μονή Λειμώνος, στο νησί, όπου θα σπουδάσει και θα γίνει Αντιγραφέας. Η Ουρανία ιστορεί τα πάθη της μέσα στις μικρογραφίες που στριμώχνει στα αρχικά γράμματα των κειμένων. Στη σκέπη του Ω βρίσκει την ασφάλειά της.
Μια νέα πειρατική επιδρομή, στα Παράκοιλα της Λέσβου, θα γίνει η αφορμή για να ξαναβρεί η ηρωίδα τη λαλιά της. Ο τρόμος αυτή τη φορά τής δίνει ζωή. Όχι μόνο την ομιλία αλλά και ένα βρέφος που μένει ορφανό. Η Ουρανία γίνεται μάνα του και ανοίγει τα φτερά της. Που θα φτάσουν μακριά, έως τα αντικρινά παράλια. Εκεί θα βοηθήσει ν’ αναστηθεί μια νέα, αλησμόνητη πατρίδα, ο «Κυδωνότοπος», από τις αγριοκυδωνιές που ανθίζουν εκεί ή από τα κυδώνια, τα θαλασσινά. Είναι οι «Νέες Κυδωνίες». Κι επειδή το κυδώνι στο τούρκικα λέγεται «αϊβά», τον Κυδωνότοπο τον είπαν Αίβαλί. Καλορίζικη η καινούργια πολιτεία…

Το ιστορικό μυθιστόρημα δεν είναι ένα είδος δημοφιλές στους νέους συγγραφείς. Απαιτεί έρευνα, προσοχή στις λεπτομέρειες και ικανότητα ανασύνθεσης της ατμόσφαιρας της εποχής. Η Ειρήνη Βεκρή ανασυνθέτει πειστικά την εποχή, πλάθει πειστικούς χαρακτήρες και δημιουργεί γνήσια συγκίνηση στον αναγνώστη. Από τα «χίλια μύρια κύματα» που κλυδωνίζουν την Ουρανία και τους συμπατριώτες της αναδύεται η πίστη και η ελπίδα. Η Ουρανία του 16ου αιώνα μάς θυμίζει ότι οι άνθρωποι τα έβγαζαν πέρα σε πραγματικά δύσκολες εποχές.

Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Ο Περικλής Κωνσταντινίδης είναι ένας παθιασμένος Γεραγώτης κι ας μην γεννήθηκε, κι ας μην έζησε στη Γέρα. Κυκλοφορούσε σε καλαίσθητες προσωπικές ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΕΣ  εκδόσεις μεταφράσεις ποιημάτων του Ρ. Μ. Ρίλκε και του Ε. Μάιστερ.   Το 2001 κυκλοφόρησε τη μετάφραση στα ελληνικά της συλλογής των  ποιημάτων του Έρνστ Μάιστερ "Ο ΚΑΝΟΝΑΣ ΚΑΙ Ο ΤΟΠΟΣ"  από τον εκδοτικό οίκο Rimbaud.
ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΕΣ  εκδόσεις μεταφράσεις ποιημάτων του Ρ. Μ. Ρίλκε και του Ε. Μάιστερ

ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΕΣ  εκδόσεις μεταφράσεις ποιημάτων του Ρ. Μ. Ρίλκε και του Ε. Μάιστερ

ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΕΣ  εκδόσεις μεταφράσεις ποιημάτων του Ρ. Μ. Ρίλκε και του Ε. Μάιστερ

H συλλογή  των  ποιημάτων του Έρνστ Μάιστερ
"Ο ΚΑΝΟΝΑΣ ΚΑΙ Ο ΤΟΠΟΣ"  από τον εκδοτικό οίκο Rimbaud.

Η μετάφραση ημιτελούς ποιήματος του Ρ.Μ. Ρίλκε από τον Π. Κωνσταντινίδη. Δημοσιεύθηκε στο φ. 48 του περ. "ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ". Το τεύχος του περιοδικού ήταν αφιερωμένο στη Λέσβο.